Salon Rudolecká

Main banner

Banner left

info@salonrudolecka.cz
775 63 58 14

Banner right

Trojská 163/28
Praha 8

Nechte se u nás rozmazlovat:

Content

News

Salon Rudolecká

Page

JAK SI VYBRAT PUDR?


Služby Jak se starat o pleť v zimě? Pleťové koncentráty Jak vybrat spravný make-up?

Jako kosmetička mohu s jistotou říci, že je nezbytné mít ve své "kosmetické výbavě" vhodný pudr. Úkolem pudru je zafixovat nalíčení, zmatnit pleť, a tím zdůraznit, jak dobře o pleť pečujeme. Každodenní nalíčení by mělo být přirozeně krásné a to spočívá především ve správném výběru dekorativní kosmetiky podle druhu Vaší pleti a ve volbě jejího barevného odstínu, nikoliv v množství, které na obličej použijeme. Proto jsem se rozhodla odpovědět na několik otázek spojených s výběrem pudru a s použitím pudru obecně.

Pudr

Mýtus, že pudr pleť dusí, a proto by se neměl používat, už dávno neplatí. Za dob našich babiček tomu tak možná bylo, ale v dnešní době se vyrábí pudry kvalitní, které pleť naopak chrání.

Pudr slouží především k potlačení lesku pokožky a zafixování make-upu. Pokud máte mastnou pleť, nemusíte se používání pudru vůbec bát, právě pudr totiž pomáhá absorbovat mastnotu. U starší a sušší pleti by se mělo s pudrem trochu šetřit, jelikož může zvýraznit vrásky a pleť pak nemusí vypadat přirozeně.

Z čeho se pudr skládá?

Pudr je složen především z mastku, rozmělněného hedvábí a minerálů. Přidávají se do něj také přísady jako kolagen nebo ochranný filtr proti slunci. Nepostradatelnou součástí jsou prospěšné vitamíny a voňavé parfémy.

Základní rozdělení pudrů

Kompaktní pudr – V současné době je tento druh pudru určitě "in". Je to v podstatě práškový pudr smíchaný s tukem a pojidly. Všechny ho určitě známe z klasických pudřenek, které nám doplňují sortiment v koupelně, nebo ho nosíme nepřetržitě s sebou v kabelce. Je vhodný zejména k rychlému přepudrování. Využijete ho také při klasickém líčení, kdy ho nanášíte na houbičce či vatovém tamponku.

Práškový (sypký) pudr – Tak ten jsme jistě postřehly jak u svých babiček či maminek, tak i ve starých filmech. Tam si herečky opatřily typickou labutěnku, tu "namočily" v pudru, lehce ji oklepaly a pak poklepáváním nanášely na obličej. I když tento pudr má za sebou již pěknou řádku let, stále je velmi oblíbený a mnohé ženy na něj nedají dopustit. Velmi světlý až průhledný sypký pudr propůjčí pleti sametový nádech.

Další druhy pudrů - mimo pudry sypké (práškové) a kompaktní existují například pudry transparentní a tónovací, minerální, antibakteriální a matující, rozjasňující, bronzující i třpytivé.

Jak si pudr vybrat?

Před výběrem pudru je třeba znát stav Vaší pleti. Suchá pleť si žádá kompaktní pudr, pro mastnější pleť je lepší volba sypký pudr. Barva pudru by měla odpovídat Vašemu obvyklému make-upu. Pudr je dobré si vyzkoušet, zjistit jak jej snášíte, jak vypadá během dne a také jestli Vám spíše neškodí, například ucpáním pórů, nebo vysušováním pleti.

Kompaktní pudr se lépe hodí na běžnou denní "údržbu". Pozná se podle pevného vzhledu. Hodí se na sušší pleť, velmi účinně "matuje", efektivně zakryje lesklá místa a je možné jej používat opakovaně.

Sypký pudr se doporučuje na běžné použití při každodenním líčení. Hodí se spíše pro mastnější typy pleti. Poznáte jej podle práškové konzistence, kdy právě svojí sypkou texturou velice účinně pohlcuje maz. Právě proto není vhodný pro sušší typy pleti. Výhodou je kvalitní fixace make-upu.

Sypký transparentní pudr působí nejpřirozeněji, je velmi lehký, téměř neviditelný a zbavuje pleť přebytečného lesku. Je vhodný pro silné zafixování make-upu. Můžete si vybrat kompaktní i sypký transparentní pudr. Vzhledem k tomu, že tento pudr nemá téměř žádnou pigmentaci, není vhodný k překrývání nedokonalostí.

Sypký tónovací pudr působí také přirozeně, ale musíte si dávat větší pozor na výběr odstínu, který musí ladit s odstínem vaší pokožky nebo použitým odstínem make-upu.

Minerální pudr má stejné složení jako jiné pudry, navíc však obsahuje výživné a ochranné minerální látky. Novinkou jsou minerální pudrové make-upy, které se nanášejí přímo na podkladový denní krém. Jsou jemné jako pudry, ale kryjí a sjednotí tvář jako make-up.

Antibakteriální pudr je určen pro problematickou pleť. Většina takovýchto pudrů obsahuje léčivý tea tree olej. A protože má problematická pleť větší sklony k maštění, jsou tyto pudry perfektně matující.

Rozjasňující pudr obsahuje drobné částečky, které odráží světlo. Jejich cílem je rozzářit a projasnit tvář. Je vhodný, pokud máte pleť bledou, unavenou či nevýraznou. Je možné jej použít i pokud máte normální pokožku a chcete ji jen trochu zvýraznit. Pozor na použití rozjasňujícího pudru na problematickou pleť, například na akné může tento druh pudru ještě více upozornit.

Sluneční neboli bronzující pudr se nejlépe hodí v létě na zvýraznění opálení, nebo jej využijeme po zimě, kdy bývá pleť až nepřirozeně bledá a nám se nechce čekat, až se opět na sluníčku opálí. Kupujeme-li si bronzující pudr, dobře vybíráme jeho odstín, který na nás musí vypadat přirozeně. V zimě vybíráme raději pudr v béžových, nebo zlatých odstínech. Někdy stačí jen lehce poprášit líčka a obličej krásně vynikne. Je důležité nevybírat si pudr příliš tmavý, hodně vzdálený od zabarvení Vaší pleti.

Třpytivý pudr obsahuje flitry a je vhodný především při večerních slavnostních příležitostech.


Několik rad a tipů:

  • Pokud naberete na štětec velké množství pudru, přebytečný nános oklepejte o hřbet ruky.
  • Dříve než nanesete oční stíny, lehce přepudrujte oční víčka. Stíny na očích vydrží déle.
  • Chystáte se na večerní akci? V tomto případě poprašte třpytivým pudrem i dekolt a ramena.
  • Jednou týdně umyjte štětec v mýdlové lázni. Zbavíte ho tím veškerých nečistot a bakterií.
  • Pudr nanášejte od shora dolů po směru růstu chloupků. Jinak by mohl být nános pudru díky chloupkům nerovnoměrný.

Jak se vyvarovat nejčastějších chyb?

  • Vždy pečlivě vybírejte barvu pudru. Jeho odstín by měl být velmi podobný jako má vaše pleť. Jestli toužíte po opálené pokožce, pořiďte si bronzující pudr.
  • Pozor na příliš velký nános pudru. To na obličeji nevypadá dobře. Raději si vezměte pudr s sebou do kabelky a během dne tvář přepudrujte.
Pro každou moderní ženu je nezbytné mít ve své kosmetické výbavě vhodný pudr.
 

Odkazy:

Kosmetický salon Helena Rudolecká